Harjakten för mig

Hur jag upplever harjakten, & vad jag kräver av min hund:

Då jag själv enbart är harjägare så är det vissa saker jag kräver av min hund.. Tex:

  • * Att hunden enbart driver hare. Inget annat.
  • * lydnad.
  • * God jaktlust.
  • * Spårnoga.  Hellre det än en vinddrivare.
  • * Sammarbetsvillig & inte för självständig. Vi ska vara ett team.

Hur gör jag då detta?

Jag börjar med att jag enbart jagar in hunden på hare, och vid annat drevdjur försöker jag koppla direkt och fya hunden.

Lydnaden var jag slarvig på i början,  men en hundkurs hjälpte mig och hunden riktigt mycket, så det rekommenderar jag varmt.

Jaktlusten är nånting man föds med, men det finns ingen jakthund som blivit exemplarisk utan skogsvana & träning.  Jag är ute mycket med hunden från tidig ålder.Glöm inte och börja i lugn takt.

Ett tips med svårtagen hund: Försök koppla hunden, då vet du vart haren har hoppat av. Ta med hunden, sätt dig & lite fika & släpp sedan hunden på spåret efter ett tag.

Jakten

Harjakten betyder en stor del då pressen inte är lika stor att avlossa ett skott som inom älgjakten. Man får själv avgöra om man vill koppla,ta en fika & bestämma sin egen takt. Ett riktigt hetsigt upptag är något som alla harjägare längtar efter att höra.

Att filma jakten är något som jag velat gjort länge och varit min dröm.
Många frågar hur man klarar av att filma i en sådan nsituation, men tänk dig att kameran är ditt vapen, & riktigt bra sekvenser är belöningen efter en lång jaktdag